Jyp satsaa tulevaan SM-liigakauteen kovalla voimalla. On Pihlmania, Helmisten veljeksiä ja tuoreimpana kruununa Pohjois-Amerikasta Jyväskylään palannut keskushyökkääjä Jarkko Immonen. Kolme vuotta kestäneen Missio-projektin epäonnistuttua JYP haluaa vakiinnuttaa paikkansa keskikastin jokavuotuisena pudotuspelijoukkueena.

Tavoitteet ovat komeat, mutta tapa jolla Jyp hakee menestystä on vähintäänkin arveluttava. Seuran kaksi viimeistä kautta ovat toki olleet positiivisia. Yhteensä voittoa on kertynyt noin 140 000 euroa. Se ei ole paljoa, kun ottaa huomioon tulevan kauden satsaukset. Jyp kasvattaa pelaajabudjettiaan 900 000 eurosta peräti 1,7 miljoonaan euroon.

Toimitusjohtaja Jukka Seppäsen mukaan seuran idea oli lähteä kauteen pienellä riskillä. Immosen palkkaamisen myötä pieni-sanan voi hyvin poistaa, vaikka Seppäsen mukaan Keski-Suomen yritykset ovat lähteneet hyvin mukaan.
Varoittavia esimerkkejä löytyy aivan lähimenneisyydestäkin. Esimerkiksi TPS leikkaa tulevan kauden pelaajabudjettiaan 500 000 eurolla. Myös Ässät oli jokunen vuosi sitten kupattu lähes kuivaksi. Ilmiömäinen hopeakausi tuli kuitenkin oikeaan saumaan ja porilaiset ovat pystyneet Jypin ohella nostamaan vahvasti budjettiaan. Suurin ero on siinä, että Ässät on kahden viimeisen vuoden aikana tehnyt noin 850 000 euroa enemmän voittoa kuin Jyp.

Jyp pelaa äärimmäisellä riskillä. Pudotuspelien ulkopuolelle jääminen olisi kova taloudellinen isku, josta toipuminen voisi pahimmillaan viedä vuosia. Lappeenrantalaisena mieleen muistuu SaiPan 1990-luvun alkupuolen koomailut. Kauteen 1990-91 lähdettiin kovin odotuksin, olihan joukkueessa Janeckyn ja Benakin kaltaisia nimimiehiä. Odotuksista huolimatta seura putosi divariin ja samalla talous ajautui pahasti kuralle. Seuran silloinen puheenjohtaja Reijo Paajanen totesi Idän jättiläinen -historiikissa nukkuneen monena yönä todella huonosti velkaongelmien takia. Ironisesti Jypin Seppänen totesi hiljattain eräässä haastattelussa nukkuvansa yönsä yhä levollisesti.

Mielestäni Jypiä fiksummin tulevaisuuttaan rakentaa Lahden Pelicans. Menneistä vuosista poiketen Lahdessa lähdetään tulevaan kauteen maltillisin budjettikorotuksin ja odotuksin. Aikaisempien vuosien hölmöilystä muistuttavat yhä osakeyhtiön 550 000 euron velat ovat omiaan pitämään jalat maassa myös jatkossa.

Jyväskylän urheilu on taloudellisesti ajatellen mielenkiintoisessa tienristeyksessä. JJK:n erinomaisten esitysten takia kaupunki elää vahvaa futisbuumia. Salibandyn puolella Happee on mennyt pari viimeistä kautta vahvasti alamäkeen. Jos Jyp nyt floppaa, niin mihin Keski-Suomen talouselämän rahat jatkossa suuntautuvat? Vieläkö kiekkopuoleen löytyy uskoa vai hyppäävätkö yritykset JJK:n kelkkaan toteuttamaan Veikkausliiga-unelmaa?