Kirjoitin lokakuussa Venäjän nyrkkeilevästä jättiläisestä Nikolai Valuevista (suomalaisittain Valujev).  Hype miehen ympärillä kasvaa Suomessakin. Pietarin jätti oli hiljattain Helsingin Sanomien kuukausiliitteen kannessa ja muutenkin miehestä on alettu uutisoida aktiivisemmin.

Valuev puolustaa WBA-liiton mestaruutta tammikuun 20. päivä, kun vastaan asettuu Jameel McCline. 36-vuotias McCline on voittanut urallaan 41 ottelua. 198-senttinen altavastaaja on hävinnyt urallaan kuusi ottelua.

Valuevia on kritisoitu pitkälti kahdesta asiasta. Ensimmäinen asia on hänen nyrkkeilytaitojen kyseenalaistaminen ja toiseksi venäläistä on syytetty voittotilin kasvattamista selvästi heikompien vastustajien kustannuksella. Tehdäänpä pieni ja yksinkertainen vertailu. Mihin valoon Valuev asettuu vertailussa viimeistä kiistatonta mestaria, Lennox Lewisiä vastaan?

Brittiläisenä leijonanakin tunnettu Lewis otteli urallaan 44 ottelua, joista mies voitti 41. Lewis hävisi ammattilaisurallaan kahdesti ja otteli kerran tasan. Vastaavasti Valuev on otellut 45 ottelua ja voittanut ne kaikki. Valuev on tässä valossa menestyneempi, mutta katsoessa voitettuja vastustajia tilanne keikahtaa radikaalisti Lewisin eduksi:

Lewisin suuria voittoja:
Andrew Golota, Evander Holyfield, Hasim Rahman, Mike Tyson, Vitali Klitschko.

Valuevin suuria voittoja:
Monte Barrett, John Ruiz.

Listoja katsellessa ymmärtää kriitikoiden väitteet Valuevin heikoista vastustajista. Mitä Valuevin sitten pitäisi tehdä saadakseen tässä suhteessa arvostusta? Vastaus on yksinkertainen, kaataa Vladimir Klitschko, joka pitää hallussaan IBF- ja IBO-liittojen mestaruusvöitä.

Mitä tulee Lewisin ja Valuevin nyrkkeilytaitoihin, videot kertovat enemmän kuin sanat. 196 senttiä pitkä Lewis oli poikkeuksellisen ulottuvuutensa lisäksi kokoisekseen ketterä. Kiistattoman mestarin miehestä kuitenkin teki kattava lyöntivalikoima, joista kuuluisimpana oikean käden koukut (katsokaa klipistä viiden minuutin kohdalta, kun Lewis nukuttaa Rahmanin!).

Valuev puolestaan on todistanut, että kovien pommiensa lisäksi hän ei ole mikään yhdestä iskusta tippuva lasileuka. 213 senttisen venäläisen heikkous on koon takia johtuvan hitauden lisäksi myös keskinkertainen puolustus. Valuevin lyöntivalikoima ei ole niin monipuolinen kuin Lewisin, mutta voimaa iskuissa on kuin siinä legendaarisesssa pienessä pitäjässä.