NHL:ssä toteuttiin viime vuonna sääntöuudistus, joka karsi rankalla kädellä kiekollisen ja kiekottoman pelaajan häirintää. Uudistuksella haettiin lisää maaleja ja niitä saatiinkin.
SM-liigassa uudistus otettiin virallisesti käyttöön nyt syksyllä. Siinä missä Pohjois-Amerikassa uudistuksia ylistettiin, on Suomen sävy ollut vähemmän mairitteleva. Monet liigavalmentajat, SaiPan Heikki Mälkiä etunenässä, ovat olleet vahvasti sitä mieltä, että kyseinen linja vaatisi toimiakseen kaksi ammattipäätuomaria.

Mediassa varsinkin Urheilulehden Petteri Sihvonen on kritisoinut uudistuksia voimakkaasti. Sihvosen mukaan uudet säännöt poistavat jääkiekosta sille ominaisen kamppailuelementin. Rankasti kärjistävällä Sihvosella on pointtinsa. Itseäni on ainakin häirinnyt jäähyjen valtava määrä. Normaali viisi vastaan viisi -pelitilanne tuntuu olevan nykyisin harvinaisempi näky kuin erikoistilanne.
Jossain määrin asioiden on pakko olla pielessä, jos normaali pelitilanne on niin harvinainen, että sitä voi vähyytensä takia jo pitää erikoistilanteena itsessään. Kuvaavaa on, että SaiPa esimerkiksi on pelannut kolme ottelua päästämättä yhtään maalia viidellä viittä vastaan, mutta voittoja on kertynyt vain yksi. Toki lappeenrantalaisten luokattomalla hyökkäysteholla on osansa, mutta silti tilastot pistävät pohtimaan.

Tehdään pieni tilastokikkailu. 7.10 pelattiin kierrokset NHL:ssä ja SM-liigassa. SM-liigakierroksen 27 maalista 16 syntyi erikoistilanteista. Erikoistilannemaalien osuus oli siis pyöreästi noin 60 prosenttia.
NHL:ssä vastaavat luvut ovat 68 maalia, joista 31 syntyi erikoistilanteista. Prosentiksi tulee siis noin 45.

Lukemat ovat kovia. Kuinka moni haluaa tulla hallille katsomaan pelkkää ylivoiman jauhamista? Ovatko maalit yleisölle todellakin niin kaikki kaikessa, että niitä halutaan silläkin kustannuksella, että pelistä tulee vuorotellen eri päissä seisovaa kiekon siirtelyä? Mitä tapahtuu niiden pelaajien kehitykselle, jotka eivät saa vastuuta yli- ja alivoimalla?
Paljon kysymyksiä, mutta vain aika antaa vastauksen. Ainakin NHL:ssä yleisömäärät ovat olleet nousussa, vaikka jääkiekko onkin yhä Pohjois-Amerikassa kaukana suosituimmista urheilulajeista. Suomen kohdalla tuleva kausi näyttää mihin suuntaan kotoinen liiga on matkalla.