Koripallon NBA-kausi on taas ovella. Korispelaajien palkat ovat miltä kantilta tahansa tarkasteltuna aivan poskettomia. Los Angeles Clippers ilmoitti hiljattain tehneensä viiden vuoden sopimuksen sentteri Chris Kamanin kanssa. Sopimuksen arvo on 45 miljoonaa dollaria. Ok, laadukkaat sentterit ovat katoava luonnonvara NBA:ssa, mutta silti tuntuu järjettömältä maksaa 12 pisteen ja 10 levyrin keskiarvolla pelaavalle miehelle noin paljon.

Toki Kaman on vasta 24-vuotias ja tulee vielä kehittymään. Hyvä vertailukohde on esimerkiksi Dallasin samanikäinen sentteri DeSagana Diop. Diop on erinomainen blokkaaja, mutta raakile hyökkäyspäässä. Suurin ero näiden kahden nuoren välillä ei kuitenkaan ole tilastoissa, vaan palkassa. Diopin palkka on tulevalla kaudella nimittäin 1,9 miljoonaa. Kaman on parempi kuin Diop, mutta 7 miljoonan ero vuosipalkassa ei ole todellakaan kohdillaan.

Vielä tyhmemmältä Clippersin diili näyttää vertailussa Atlanta Hawksin 22-vuotiaaseen sentteriin Zaza Pachuliaan. Viime kaudella Pachulia nakutti 78 ottelussa pisteitä 11,7 keskiarvolla. Levyjä tarttui vastaavasti 7,9 peliä kohden. Tilastot ovat suunnilleen samat kuin Kamanin, mutta Pachulia tienaa "vain" 4 miljoonaa dollaria kaudessa.

Toisaalta huono diili ei ole yksin Clippersin vika. Nyky-NBA:ssa on yksinkertaisesti pakko maksaa tolkuttomia hintoja keskinkertaisistakin pelaajista. Pachuliallakin lienee luvassa reilu palkankorotus, kun mies seuraavan kerran istuu neuvottelupöytään.
Seurojen omistajat ja komissaari David Stern ovat pahassa tilanteessa. He ovat päästäneet palkat aivan liian korkealle. NHL:n työsulkukin osoitti, kuinka vaikeaa pelaajien palkkojen leikkaaminen jälkikäteen voi olla.