Kuluvan vuoden suurin kiekkotapahtuma alkaa ensi yönä, kun NHL:n Stanley Cup -finaalit pyörähtävät käyntiin. Anaheim Ducks ja Ottawa Senators ovat parin viime vuoden ajan olleet sarjan kärkijoukkueita, mutta 1990-luvulla asiat olivat vielä täysin toisin.

1990-luvun laajennusjoukkueet olivat ensimmäisinä kausinaan odotetusti sarjan heittopusseja.  Anaheim ei tosin avauskaudellaan 1993-1994 ollut edes viiden huonoimman joukkueen sakissa. 71 pistettä runkosarjassa oli suorastaan huikea saavutus verrattuna Ottawan saman kauden esityksiin. Senators voitti tuolla kaudella vain 14 peliä ja koko NHL:n ylivoimainen jumbojoukkue.

Tuohon aikaan myös lätkorttibuumi oli vahvimmillaan. Parkhurstin sarjan keräämisestä on jäänyt mieleen, että Ottawassa ei ollut käytännössä yhtään nimimiestä. Ankoista vaihtamisen arvoisia olivat Paul Kariyan ja maalivahti Guy Hebertin kortit, kun taas Sensin petersidorkiewiczit ja marklambit olivat sitä kaikista vähiten haluttua "vaihtaripinon" osastoa. Pitääkin tässä finaalien aikana vielä kaivella noita kortteja hyllyn perukoilta.

Asiallisemman ennakon suhteen kannattaa kääntyä Jatkoajan puoleen. Allekirjoittaneen Scott Niedermayer -haastattelu löytyy täältä. Tilastoniilojen mieleen on varmasti päätoimittaja Juha Hiitelän juttu finaalien faktoista.