Englannin Valioliiga alkaa nyt viikonloppuna. Ennakkoveikkailuja alkaa vähitellen tippua, joten allekirjoittaneenkin on syytä kantaa oma kortensa kekoon. Onpahan jotakin mille nauraa.
Tarkistelin tuossa viime vuoden sarjataulukkoveikkauksiani. 20 joukkueesta täysin oikein meni neljän joukkueen sijoitus. Yhdellä sijoituksella heitti kaikkiaan seitsemän joukkuetta. Loput yhdeksän olivat siis enemmän tai vähemmän pielessä.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Koko sarjataulukon veikkaaminen yksittäisten sijoitusten perusteella on henkimaailman hommia, mutta suuret päälinjat ovat jälleen nähtävissä. Suuri nelikko (ManU, Chelsea, Liverpool ja Arsenal) menee omassa kastissaan, joskin tykkimiesten nuorennusleikkauksen toimivuutta on arvuuteltu kesän mittaan paljonkin.

Eurokentille isojen lisäksi haluavat myös kesällä vahvasti pelaajamarkkinoilla riehuneet Tottenham, Newcastle, Manchester City sekä Everton. Häntäpäässä Derbyn pässeille on luvassa kylmää kyytiä.

 

Seuraavassa joukkuekohtaiset veikkaukset parin kommentin kera.

 

1. Manchester United

Sir Alex ajaa nuorennusleikkausta maltillisemmin ja onnistuneemmin kuin ranskalaiskollegansa Wenger Arsenalissa. West Hamista hankittu Carlos Tevez tuo hyökkäykseen läjän uusia vaihtoehtoja. Mielenkiintoista on myös nähdä kuinka paljon vanhat konkarit Scholes ja Giggs saavat jatkossa peliaikaa. Nani ja Hargreaves olivat sen hintakaliiberin hankintoja, että vastuuta on pakko tulla.

 

2. Chelsea

Chelsean mittapuulla katsottuna rauhallinen kesä. Loukkaantumissuma saattaa tuottaa ongelmia alkukaudesta. Ranskan liigan parhaaksi palkitun Florent Maloudan hankkiminen kielii siitä, että Mourinho joukkue käyttää yhtä aktiivisesti wingereitä kuin seuran viimeisenä mestaruuskautena.

 

3. Liverpool

Liverpool hankki kovalla rahalla Atletico Madridin ikonin Fernando Torresin, jonka odotetaan nousevan selkeäksi ykköstykiksi joukkueessa. Schevchenkomainen floppaus vai täysosuma? Avauskauden odotukset heti 15 maalin korvilla.

 

4. Arsenal

Haluaisin olla väärässä tässä kohdassa. Tykkimiehissä on jumalattomasti potentiaalia, mutta eri asia on näkyykö se jo tällä kaudella kentällä. Hyökkäyksessä Eduardo da Silvalta odotetaan paljon, vaikka mies saakin vetoapua Emmanuel Adebayorilta. Avainkysymys kokemuksen ohella on joukkueen kovuus. Kuka nousee siksi johtohahmoksi, joka ruoskii omilla esityksillään junnut hurmioon? Nuoret ovat kuitenkin jälleen vuoden kokeneempia, joten siinä mielessä yleinen Arsenal-vähättely on hieman yliampuvaa.

 

5. Tottenham

Tottenhamin tavoite on edelleen murtautua neljän joukkoon ja päästä Mestareiden liigaan. Hyökkäysosasto Bent/Berbatov/Keane/Defoe on yksi liigan kovimmista, mutta keskikenttä ja loukkaantumisten sävyttämä alakerta ovat kysymysmerkkejä. Maalivahtiosastolla Martin Jol peluuttaa jääräpäisesti pelkästään Paul Robinsonia, vaikka miehen viime kausi oli suuri floppi. Joukkue tarvitsi pelaajamarkkinoilta eniten keskikentälle osaavaa pelimiestä, joka pystyy auttamaan myös puolustussuunnassa, mutta näillä näkymin sellaista ei White Hart Lanelle täksi kaudeksi saatu

 

6. Manchester City

Uusi omistaja ja uusi manageri. Sven-Göran Eriksson ei ole aikaillut kesällä. Svenniksen hankinnoista kovimmat odotukset ovat Regginasta tulleella maalitykki Rolando Biachilla. Erikoista kesän hankinnoissa on se, että vaikka Eriksson on Englannin maajoukkuepestinsä takia nähnyt satoja brittien seuramatseja, kaikki kesän suurimmat hankinnat mies värväsi muualta Euroopasta. Cityn alkukausi voi olla melkoista takertelua, koska joukkueeseen on hankittu niin paljon uusia avaustauson pelaajia.

 

7. Newcastle

Boltonista tullut Sam Allardyce on Svenniksen ohella ollut yksi kesän aktiivisimmasta managereista. Loukkaantumisten sävyttämään harakkalaumaan on saatu aimo annos leveyttä ja samalla entisiä jämämiehiä on kylmästi dumpattu pihalle. Obafemi Martinsin, Michael Owenin ja Mark Vidukan tähdittämä hyökkäys on hyvä, mutta puolustuslinjat kaipaavat Cacapasta ja Geremistä huolimatta lisää vaihtoehtoja.

 

8. Everton

Evertonin pelaajarinki on hyvä, mutta kapea. Joukkue sorvasi tärkeät jatkopestit Tim Cahillin ja Mikel Artetan kanssa. Phil Jagielka on hyvä vahvistus puolustukseen, mutta kuinka Evertonin rinki kestää Uefa cupin tuoman lisärasituksen? Pelaajien säilyessä pelikuntoisina Toffees taistelee paikasta kärkikuusikossa.

 

9. Aston Villa

Villa Parkilla on luvassa lähes toisinto viime kaudesta. Joukkue pelaa tasaisen varmasti keskikastissa ilman erikoisempaa menestymisen tai tippumisen pelkoa. Nigel Reo-Coker siirtyi Hammersista kovalla (liian) summalla ja mieheltä odotetaan paljon.

 

10. West Ham

Bellamy, Parker ja Dyer (jos siirto toteutuu) pitävät huolen siitä, että Hammers on lööpeissä muutenkin kuin pelillisten ansioiden takia. Muista hankinnoista Freddie Ljunbergille maisemanvaihdos voi tehdä ihmeitä, sikäli kun ruotsalaisen paikat kestävät kasassa. Joukkue koki preseasonilla kovan kolauksen, kun kuudella miljoonalla punnalla hankittu Julien Faubert loukkaantui ja on ainakin jouluun asti sivussa.

 

11. Blackburn

Baijerilaisten riemuksi Rovers hankki ikuisen lupauksen leiman lunastaneen Roque Santa Cruzin 3,5 miljoonalla punnalla. Muita hankintoja ei tällä kaudella käytännössä joukkue tehnyt. Elää ja kaatuu Benny McCarthyn ja Morten Gamst Pedersenin otteiden mukaan.

 

12. Portsmouth

Pompey yllätti viime kaudella, mutta en jaksa millään uskoa samaan tällä kaudella, vaikka manageri Harry Redknapp ei ole puntia säästellytkään. Ghanalainen keskikenttämies Sulley Muntari voi olla yksi kauden kovimmista kaappauksista tai sitten Didier Zokoran kaltainen floppi.

 

13. Sunderland

Nousijajoukkue Sunderlandissa on ainesta kauden yllättäjäksi. Kieran Richardson oli oiva hankinta, mutta eniten Roy Keanen joukkueesta odotetaan skottiveskari Craig Gordonilta, josta Black Catsin pulittivat huikeat 9 miljoonaa puntaa.

 

14. Bolton

Big Samin lähdettyä Trotters-leirissä on edessä karu paluu arkeen. Perinteinen säästölinja on jatkunut ja kun puikoissa on korkeintaan keskinkertainen Sammy Lee, ei joukkueelle voi povata muuta kuin alamäkeä.

 

15. Reading

Readingin tulokaskausi Valioliigassa meni yli odotusten. Enää joukkueella ei ole etunaan yllätysmomenttia. Chelsean penkille lähtenyt Steve Sidwell jättää keskikentälle ison aukon, jota Nantesista tullut Emerse Fae yrittää epätoivoisesti tilkitä.

 

16. Birmingham

Miklun peliaika puhututtaa Suomessa, mutta Bluesissa on monia muitakin kysymysmerkkejä. Jos egyptiläiskaksikko Mido&Ghaly tulee Tottenhamista, saako Steve Bruce ongelmakaksikon kuriin vai räjähtääkö potti käsiin?

 

17. Middlesbrough

Boron kausi on täynnä kysymysmerkkejä. Gareth Southgaten debyyttivuosi joukkueen peräsimessä ei vakuuttanut, eikä mikään anna oikeastaan odottaa parempaa. Arsenalista värvätty Aliadiere voi olla hintaan nähden hyvä hankinta. Sen sijaan Real Madridista isolla rahalla ostettu Jonatho Woodgate epäilyttää; paljonko seitsemässä miljoonassa punnassa on sitä perinteistä brittilisää?

 

18.Fulham

Harrods-pamppu Mohamed Al Fayed ei ole ikinä satsannut tarpeeksi joukkueeseensa. Suomessa joukkue on taas Antti Niemen takia paljon esillä, vaikka todennäköisesti sekä Niemen että Fulhamin matka käy pahaenteisesti kohti alempaa sarjatasoa. Kuusi miljoonaa puntaa Diomansy Kamarasta on käsittämätön hinta mistä tahansa näkövinkkelistä tarkasteltuna.

 

19. Wigan

Wigan ei ole sarjanousua Derbyä huonompi ainoastaan maalivahti Chris Kirklandin takia. Hyvä maalivahtikaan ei valitettavasti pelasta rugbykaupungin joukkuetta putoamiselta. Kesähankinnat ovat olleet suurimmalta osalta niin huonoja, että ne lähinnä naurattavat.  Huonojen yleisömäärien takia joukkuetta ei jää edes moni kaipaamaan.

 

20. Derby

Pässeille ei voi povata mistään vinkkelistä katsottuna ruusuista kautta. Karsintojen kautta Valioliigaan noussut Derby on paperilla täysi turisti muihin joukkueisiin verrattuna. Wiganin ja Readingin kaltaisia ihmeonnistumisia on ensimmäiseltä vuodelta turha odottaa. Toista vuotta taas ei ole tulossa.