Kovana ennakkosuosikkina Uefan puheenjohtajavaaleihin lähtenyt ruotsalainen Lennart Johansson koki yllätystappion ranskalaiselle Michel Platinille. Platini voitti äänestyksen lukemin 27-23. Suomi äänesti odotetusti Johanssonia.

77-vuotias Johansson johti Uefan toimintaa 16 vuotta. Jo ikänsäkin ja virkakautensa pituuden puolesta on oikein, että Platini valittiin. Johansson on tehnyt kuitenkin vahvaa työtä eurooppalaisen jalkapalloilun edistämiseksi. Kirkkaimpana kruununa ruotsalaisen cv:ssä voidaan pitää Mestareiden liigan organisointia, joka on vienyt seurajalkapalloilun uudelle tasolle.

Platinilla on edessään isoja haasteita, mutta miehellä näyttäisi olevan myös vahva visio tulevasta. Ranskalainen on kampanjoinut voimakkaasti Mestareiden liigan kiintiöiden jakamisesta. Platini olisi halukas pudottomaan neljän joukkueen mailta yhden kiintiöpaikan pois, jotta pienempien maiden edustajia saataisiin enemmän mukaan.
Asia on kaksipiippuinen. Sarjan taso tippuisi väistämättä, mutta samalla se toisi lisää uskoa esimerkiksi Veikkausliigan joukkueille.

Ensimmäisessä haastattelussan puheenjohtana Platini painotti myös itse pelin tärkeyttä:
- Football is a game before it is a product, a sport before it is a market and a show before it is a business.

Näin varmasti on, mutta mitkä ovat Platinin eväät saada kasvavat pelaajapalkkiot ja ylihintaiset lippuhinnat kuriin?

361439.jpg
Tuoreella puheenjohtajalla on hymy herkässä.