SaiPa otti viikonloppuna totusti kuokkaan Tapparalta. Zeppin ja Nikkilän tappelun (löytyy muuten täältä) lisäksi pelin jälkeen puhututti valmentaja Heikki Mälkiän kommentit. Mälkiä ilmaisi avoimesti turhautuneensa Kisapuiston kannattajiin, jotka tuntuvat heräävän vain SaiPan ollessa reilussa johdossa.

Mälkiän lauseissa on vinha perä. Kisapuistossa on viimeiset viisi vuotta ollut niin hiljaista, että jo puolillaakin oleva bussilauma vieraskannattajia huutaa kotiyleisön suohon. Toki kehno menestys ei juuri anna intoa kannattamiseen.

Väittäisin silti syiden olevan syvemmällä. Harva lappeenrantalainen uskaltaa tai kehtaa näyttää SaiPan kannattamisen pukeutumalla seuran väreihin. Avoin seuran kannattaminen nähdään Suomessa  usein liian nolona tai lapsellisena touhuna. Sama ilmiö on vaivannut suomalaista fanikulttuuria yleisestikin, vaikka viime vuosina eteenpäinmenoa on tapahtunut. Erityisen ansiokkaasti alan kulttuuria ovat kehittäneet erilaiset fanijärjestöt, jotka tifoineen ja banderolleineen näkevät oikeasti vaivaa asiansa eteen.

Samaa ei voi valitettavasti sanoa lappeenrantalaisseurojen faniryhmistä. Namika ratsastaa pitkälti menestyksen voimalla. SaiPan faniryhmä sen sijaan on puhdas vitsi ainakin kotipeleissä. Parikymmentä hassua fania, joilla ei ainakaan näin ulkopuolisen silmin näytä olevan minkäänlaista organisointia kannatuksessaan (tai ainakaan se ei kuulu punaviivalle asti). Vieraspelien osalta en osaa asiaa kommentoida, siellä meno voikin olla aivan toinen.

Jotta touhu ei menisi aivan Mälkiän puolusteluksi lainaan Jatkoaika.comin keskustelupalstalta nimimerkki Atskun mielipidettä asiaan:
Pitäisikö olla raivokkaan innostunut siitä, kun joukkue on hävinnyt viimeisestä 17 ottelusta 13? Laittaisit ensin joukkueen pelaamaan voittavasti, niin kyllä se yleisönkin innostus sieltä tulee. Lappeenrannassa kun on viimeiset 7-8 vuotta vittuunnuttu katsomossa(viime kautta lukuunottamatta), kun SaiPa häviää joka matsin. Jaksaako tuota nyt kauheasti ihmetellä jos yleisö ja media kritisoi? Niin pitkään on oltu todella huonoja, ettei edes viime kauden hyvät pelit kanna positiivisia ihmismieliä tälle kaudelle. Tilanne olisi varmasti toisenlainen, jos alla olisi viisi hyvin mennyttä kautta.

Hyvä ja kannustava ilmapiiri lähtee organisaation sisältä. Luokaa puitteet ihmisille, että yleisö todella tuntee saavansa vastinetta helvetin kalliille pääsylipuille(istumaan 90-132markkaa/henkilö/peli).Vertaa vaikka siihen, että ostat joka päivä ravintolasta 20euron annoksen ja joka ikinen kerta ruoka on todella huonoa. Kävisitkö itse Heikki Mälkiä iloiten syömässä samassa ravintolassa aina uudestaan tuon kalliin, mauttoman aterian? Olisitko tyytyväinen jos kokki alkaisi haukkua maksavia asiakkaita, kun eivät kiitä kokkia paskasta ruoasta bravo-huutojen kera?

Pointtia on tuossakin viestissä, ei voi kiistää.